LIDERATGE COMPARTIT

LIDERATGE COMPARTIT PER A UNA NOVA ESCOLA

“Deja un legado”

Una escola es dissenya, construeix i gaudeix de forma compartida. Una persona líder és aquella capaç de contagiar somnis a la resta de persones de l’escola.

No n’hi ha bons col·legis sense lideratge. Els centres educatius excel·lents gaudeixen d’una multiplicitat d’ells. Considere que la principal tasca de la direcció d’una escola és promoure l’activitat d’un nombre creixent de persones i orientar-les a la consecució dels objectius del Projecte Educatiu. Per a açò, cal motivar l’emergència de nous lideratges que catalitzen la implicació de la resta de membres de la comunitat educativa.

Hem detectat fins a 30 qualitats d’un lideratge educatiu innovador a partir de l’estudi dels models d’avaluació Malcolm Baldrige (americà) i EFQM (europeu).

La capacitat de lideratge es pot aprendre. Només es tracta de treballar les qualitats esmentades en el paràgraf anterior. En esta pàgina oferim un model d’autoavaluació i de priorització de la millora. Esta autocrítica la podeu fer de forma col·laborativa en l’equip directiu perquè sens dubte, quan els lideratges encaixen es té més capacitat de contagi del somni educatiu.

En este apartat posem al vostre abast lectures gratuites deixades lliures en Internet per part dels autors que considerem de la màxima qualitat per a les persones que dirigeixen diferents perfils d’organització i en particular de centres educatius. Ens agraden especialment les de John Maxwell i les de Stephen Covey.

És necessari destacar que apostem per un model d’escola cooperativa i democràtica i que donem molta importància en les organitzacions educatives a les persones i als valors que comparteixen. Per això, si en un servei bàsic com ara el de l’educació del que es tracta és de tenir multiplicitat de lideratges, considerem que el sistema educatiu hauria de formar per al lideratge compartit (cooperació, resolució pacífica de conflictes, competències en planificació, proactivitat, emprendeduria, optativitat, consum responsable, etc).

En este sentit, és interessant l’experiència educativa narrada en la publicació  El líder interior de l’autor Stephen Covey basat en el best seller del mateix Els 7 hàbits de les persones altament efectives. Aportem algunna documentació per a mostrar-vos el contingut de la publicació i us aconsellem la lectura de l’obra completa per l’aplicabilitat al nostre context educatiu.

 

 

"innovaescola"

A %d bloguers els agrada això: